Tajemnice kawy-czyli...

czego jeszcze nie wiecie

 

  • Ziarna kawowca zawierają niezwykle liczne aktywne składniki i różnorodne smaki.
  • Do dziś zbadanych zostało ponad 500 składników.
  • Kawa wyróżnia się wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Zawiera ich więcej niż np.: zielona herbata!
  • Espresso z ekspresu przelewowego, ma mniejszą zawartość kofeiny niż to samo espresso wyparzane ciśnieniowo.
  • Dobra kawa potrzebuje dobrej, świeżej i czystej wody!
  • Nawet delikatna zmiana ustawień automatu, może zmienić smak kawy

 

Szlachetną odmianą kawowca jest Arabica, uprawia się ją w klimacie subtropikalnym, gdzie powszechnie panują wysokie temperatury.

Warunki  w tym klimacie sprawiają, że w jednym sezonie kawa rośnie, a w następnym dojrzewa. Ten gatunek kawy, w odróżnieniu od swojej mniej szlachetnej siostry Robusty, jest bardziej odporny na wahania temperatury. Jednak z drugiej strony ze względu na swoją delikatność, Arabica wymaga większej uwagi i pielęgnacji podczas całego okresu uprawy. 

 

Niemiecki chemik Ferdinand Runge w 1820 roku odkrył nową substancję, powstałą w wyniku smażenia ziaren kawowca. Nową kompozycję nazwał kofeiną. Jak później dowiedziono, kofeina pobudza organizm, poprawia sprawność myślenia, znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne.


 

 

 

JAK EUROPA ODKRYŁA SMAK KAWY?

Istnieje kilka legend mówiących o odkryciu kawy. Najsłynniejsza historia opowiada o Kaldim, młodym pastuszku z Etiopii. Zauważył on, że jego kozy były szczególnie żywe po zjedzeniu dziwnych owoców o wiśniowym kolorze. Wiedziony ciekawością pasterz spróbował owych owoców i w ten sposób odkrył, że likwidują one zmęczenie i pomagają nabrać nowej energii.

Początki kawy w Europie datuje się na XVII wiek, kiedy to kupcy europejscy z dwóch kompanii wschodnioindyjskich, brytyjskiej i holenderskiej, zaczęli importować nasiona kawowca.

Początkowo kawę piło się bez żadnych dodatków. Z czasem smakosze kawy zaczęli jednak dodawać inne składniki m.in. mleko, słodką śmietanę, cukier, a nawet sól. Tradycyjną czarną kawę pijano już tylko w postnym czasie, celem umartwiania się.

NAJDROŻSZA KAWA ŚWIATA to kawa luwak.

Cena filiżanki tego specjału potrafi dochodzić do 100 zł. Kawa ta jest eksportowana przede wszystkim do USA oraz Japonii.