Prezentujemy nową kawę w ofercie
BULUNGI – znaczy “dobry”
Jest to wyjątkowa propozycja dla koneserów mocnego smaku i bardzo intensywnego aromatu. Kawowce uprawiane na terenach wysokogórskich (1400-1900 m.n.p.m) Ugandy, gdzie owoce zbierane są ręcznie, a następnie wolno palone (palarnia wiedeńska z ponad 100 letnią tradycja) , aż do uzyskania wyjątkowej mieszanki.
Ciemne ziarna kawy BULUNGI zachwycają zapachem i aromatem, a odpowiednio przygotowane dają niesamowicie smakowitą propozycję kawową.
Kawa BULUNGI jest dostępna wyłącznie w naszych urządzeniach . Już wkrótce będzie można jej spróbować !


KAWA Z UGANDY
Kawa uprawiana w Ugandzie ma silny smak, który odróżnia ją od nieco mniej intensywnych kaw z sąsiednich krajów. Charakterystyczna dla afrykańskich ziaren jest również owocowa nuta. Robusta w szczególności wyróżnia się wieloma aromatami przypraw i małą kwasowością.
Znaczenie kawy dla Ugandy
- Niemal cztery miliony Ugandyjczyków żyje z uprawy/przetwarzania kawy oraz eksportu.
- Niemal 25% kawy uprawianej w Ugandzie w ostatnich latach przyczyniło się do wzrostu przychodów z eksportu .
- Uganda, jest zaraz po Etiopii drugim, co do wielkości eksporterem kawy w Afryce, produkującym do 2,5% światowych zbiorów.
- 70% zielonych ziaren kawy trafia do Europy.
- Szkodliwa odmiana grzyba „coffe-wilt-deseade“ (CWD), w ostatnich latach zaatakował niemal 50% krzewów Robusty, co spowodowało drastyczne straty plonów.
Zmiany klimatu wpływające na uprawę kawy
- Zmienna ilość opadów.
- Rosnące temperatury.
- Wzrost plag szkodników.
- Rozkwit i zmniejszenie plonów.
Kilka faktów
Rozkwit: od stycznia do grudnia
Zbiory: od stycznia do grudnia
Wysyłka: od listopada do września
Porty: Mombasa, Dar-Es-Salam
Proces zbioru: zbieranie ręczne (single picking – pojedyńcze zbieranie)
Przetwarzanie: na sucho (Robusta) i na mokro (Arabica)
Fermentacja: 12-36 godzin
Osuszanie: głównie na słońcu
Sortowanie: mechaniczne i elektroniczne
Ziarna delikatnie wypalane w Wiedniu
Ze spółdzielni w południowo-zachodniej Ugandzie zielone ziarna kawy są transportowane drogą ciężarową do kenijskiego portu w Mombasie. Stamtąd transport płynie statkiem do Hamburga. Ostatnia trasa odbywa się ciężarówką do Wiednia. Tutaj surowa kawa trafia do wiedeńskiego producenta kawy Naber, który zajmuje się wypalaniem dla café+co.
Aby uzyskać doskonały smak oraz najlepsze cechy, poszczególne kawy są mieszane do uzyskania harmonijnej kompozycji i udoskonalane najlepszą sztuką palenia w stylu wiedeńskim. Powolne palenie w niskiej temperaturze, przez około 25 minut pozwala kawie na rozwijanie różnych smaków, których porównywalne produkty kawowe, wytwarzane przemysłowo nie mogą uzyskać w znacznie krótszym czasie pieczenia (około 17 minut), nawet z pomocą techniczną.
„Dokładny przepis Bulungi znają tylko trzy osoby“ – powiedział Kaltenegger. „Imponuje autentyczną elegancją espresso. Jej lekko aromatyczny smak z nutą czekolady sprawia, że jest wyjątkowa“. Fritz Kaltenegger już nie może się doczekać pierwszej filiżanki Bulungi w Wiedniu.
